5 Eylül 2011 Pazartesi

FELÇ GEÇİREN YUNANLI DOSTA GIYABINDA ÖDÜL

“Fantasturka”nın gecikmeli bir vefâ borcunu ödemek üzere Ankara’ya davet ettiği konuklar arasında bir de sınır ötesi isim bulunmaktaydı. Yunanlı olmasına karşın, Türk filmlerine benzersiz bir aşkla bağlı olan ve onları yeryüzündeki diğer sinemaseverle buluşturabilmek için 2000’li yılların başlarından bu yana takdire değer bir çaba gösteren fantastik sinema gönüllüsü Vassilis Barounis…

Atinalı bir lise (İngilizce) öğretmeni olan Barounis, ekonomik anlamda çok da varlıklı bir kişi olmamasına rağmen, 2003 yılında kurduğu “Onar Films” adlı DVD yapım-dağıtım şirketi üzerinden tozlu arşivlerde kaybolup gitmiş Türk fantastik sineması örneklerini tek tek sabırla (sahiplerine telif haklarını da ödeyerek) buluyor ve bunları özenli bir dijital onarımdan geçirdikten sonra farklı dillerde altyazılarla dünya pazarına sürüyordu. 2004-2010 yılları arasında 20 dolayındaki kayıp Türk filmini akıl almaz yöntemlerle gün ışığına çıkartıp dijital onarımdan geçmiş ses ve görüntüleri eşliğinde yeniden DVD olarak yayımlayan Barounis, çalışmalarını hız kesmeden sürdürürken, 2010 yılı sonlarında hiç beklenmedik bir şekilde rahatsızlandı. Geçen yılın sonbaharında beyninde bir tümör tespit edilmesi nedeniyle ameliyat olan Yunanlı prodüktör, aradan geçen dönemde tam da iyileşme belirtileri gösterirken, Ağustos ayının başlarında bu kez de felç geçirerek vücudunun sağ yarısının hareket yeteneğini kaybetti. Türk sinemasına pek çok Türk yapımcısından daha büyük hizmetleri geçen bu eşsiz fantastik sinema tutkunu, “Fantasturka”nın onur konuğu olmasına rağmen üzücü sağlık koşulları nedeniyle Ankara’daki buluşmaya bizzat katılamayacak. Fakat, salonda kurulacak olan bir “video konferans” sistemiyle Barounis’in de kapanış töreninde görüntüsü ve sesiyle yer alması planlanıyor. Bu törende ayrıca kendisine sinemamıza üstün hizmetlerinden dolayı bir de “Onur Ödülü” sunulacak. Ödül törenin ardından ise Atina’da tedavi gören Barounis’e ödül heykelciği ve plaketi kargo yoluyla gönderilecek.

Öte yandan, “Fantasturka”ya bizzat katılacak olan bütün emektar sanatçılara, şimdiye kadar Türk sinemasına verdikleri unutulmaz emekler için kapanış töreninde birer “Hayat Boyu Başarı Ödülü” sunulması da festival programının içerdiği anlamlı vefâ gösterileri arasında yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder