5 Eylül 2011 Pazartesi

KÜSKÜN USTALARDAN KATILIM İÇİN OLUMLU YANITLAR

Türk kısa filmciliğine 2006 yılından bu yana “Ankara İkinci El Kısa Metrajlı Film Festivali”ni sunan ekibin organizasyonu ve sinema yazarı Ali Murat Güven’in danışmanlığında düzenlenen “Fantasturka”, hem uzun, hem de kısa metrajlı yapıtlardan oluşan ilginç bir film seçkisinin dışında, ya erkenden emekli olup kabuğuna çekilmiş, ya da küskün ve kırgın olduğundan dolayı uzun yıllardır basının önüne çıkmayan bir dizi büyük sanatçıyı da yeniden sinemaseverlerle buluşturacak.

Festivalde filmleri gösterilecek olup kendisi de “Fantasturka” organizasyon komitesinin davetini kabul eden bu kıdemli sanatçılardan ilki, Yeşilçam’a yaklaşık 40 yıl boyunca büyük emekleri geçmiş bulunan yapımcı, yönetmen ve senarist Çetin İnanç oldu. Sektörde “jet yönetmen” lâkabıyla tanınan İnanç, 2000’lerin başlarında sinema-TV sektöründen kopmuş ve münzevî bir hayatı tercih etmişti. Meslektaşları arasında “Çiko” lâkabıyla da tanınan 72 yaşındaki bu değerli usta, “Fantasturka”nın ricalarını kıramayarak 23-25 Eylül tarihleri arasında Ankara’ya gelmeye söz verdi. Festivalde İnanç’ın bazı önemli filmleri gösterilirken, kendisi de izleyicilerin katılımıyla geniş çaplı bir fantastik sinema söyleşisi gerçekleştirecek. Yaklaşık 10 yıldır ilk kez medyanın huzuruna çıkacak olan bu sıra dışı yönetmenin özellikle 1982 yapımı “Dünyayı Kurtaran Adam”ı günümüzde “trash cinema” kategorisinde dünya çapında bir klasik olarak kabul ediliyor. Süre ve bütçe açısından çok zorlandığında uzun metrajlı bir sinema filmini bir haftada çekip bitirebildiği için “jet” lâkabına lâyık görülen İnanç’ın filmografisinde 150 dolayında sinema ve televizyon dizisi bulunmakta… Sanatçının aynı kategorideki diğer bazı önemli filmleri ise “Çelik Bilek” (1967), “Killing Canilere Karşı” (1967), “Kızıl Maske” (1968), “Demir Pençe: Casuslar Savaşı” (1969), “Demir Pençe: Korsan Adam” (1969), “Çeko” (1970), “Kinova” (1971), “Ölüm Savaşçısı” (1984), “Korkusuz” (1986)…

“Fantasturka”dan gelen daveti kabul eden bir diğer büyük fantastik sinema emektarı ise, özelikle 1960’lar ve 70’ler boyunca bu kategorideki düzinelerce filmde başrolü üstlenen aktör Levent Çakır oldu. Doğum yeri olan Edirne’de uzun yıllardır gözlerden uzak bir hayat süren ve pek nadiren İstanbul’a gelerek televizyon dizilerinde yaşına uygun karakter rolleri üstlenen bu sanatçı da Türk fantastik sinemasının tarihinde milat oluşturan kimi kült yapıtlardaki başarılı performanslarıyla hatırlanıyor. Aslen çekirdekten yetişme bir ip cambazı olan Çakır, atletik fiziği ve tehlikeli gösterilerdeki çılgınca cesareti nedeniyle 1960’ların ortalarında Yeşilçam’ın ünlü bir yapımcısı tarafından keşfedilmiş, sonrasında ise önce dublörlüğe, ardından da serüven filmleri oyunculuğuna terfî etmişti. Dünya sinema tarihinde, İtalyan kökenli popüler çizgi roman kahramanı “Zagor”u beyazperdede ete kemiğe büründürerek canlandırmış ilk ve tek aktör olan Çakır, 30 yıldır film arşivlerinde kayıp olan Türkiye yapımı iki Zagor filminin uzun arayışlardan sonra geçen yıl yeniden gün ışığına çıkartılması üzerine bir kez daha medyanın gündemine gelmiş ve Zagor karakterinin yaratıcısı, efsanevî İtalyan çizer Gallieno Ferri sırf kendisiyle tanışmak ve bu kayıp filmleri izlemek üzere 2010 yılı sonbaharında ülkemizi ziyaret etmişti. Halen 61 yaşında olan Çakır’ın filmografisinde, Nişan Hançer’in ardı ardına yönettiği 1970 tarihli iki “Zagor” filminin (Zagor: Kara Bela ve Zagor: Kara Korsan’ın Hazineleri) yanı sıra “Tarkan: Gümüş Eyer” (1970), “Süper Adam” (1971), “Maskeli Üçler” (1971), “Kızıl Maske’nin İntikamı” (1971), “Çılgın Kız ve Üç Süper Adam” (1973), “Bedmen / Yarasa Adam” (1973), “Ramo / Türk Rambo’su” (1986) gibi birbirinden nadide örnekler yer alıyor. Levent Çakır, festivalde hem filmleriyle temsil edilecek, hem de özel bir söyleşiye katılarak meslek hayatının birbirinden ilginç hatıralarını sinemaseverlerle paylaşacak.

Fantastik Türk sinemasının “Fantasturka”ya konuk olacak “ağır” isimlerden bir diğeri de yine bu kategorideki filmlerin gözde yapımcı-yönetmen ve aktörlerinden Kunt Tulgar… Sinemaya henüz 4 yaşındayken, Orhan Atadeniz’in yönettiği “Tarzan İstanbul’da” filminde çocuk yıldız olarak giriş yapan Tulgar, o tarihten sonra (sektörde yapımcı olan babasının da katkılarıyla) tam anlamıyla çekirdekten yetişerek birbirinden farklı pek çok alanda usta bir sinema emekçisine dönüşecekti. 60 yılı aşkın bir süredir Türk sineması içinde kâh aktör, kâh yönetmen, kâh yapımcı, kâh senarist, zaman da fantastik filmlerin ses kayıt teknisyeni ve özel efekt uzmanı olarak hizmet veren Tulgar’ın beyazperdede en çok hatırlanan karakteri ise 1973 tarihli bir Yılmaz Atadeniz fantazisi olan “Yılmayan Şeytan”daki acar polis dedektifi Tekin’dir. Yönetmenlik kariyerindeki zirvesine ise 1979 yılında “Süpermen Dönüyor” ile ulaşan Tulgar, Yeşilçam’ın son yıllarda gitgide değişen yapım koşulları ve farklılaşan izleyici beğenilerine rağmen, günümüzde hâlâ sinemadan bütünüyle kopmadığı bir hayat sürüyor. 63 yaşındaki Tulgar da hem birbirinden çılgın filmleri, hem de tadına doyulmaz sohbetiyle Fantasturka’ya renk katacak.

Öte yandan, Türkiye’de fantastik sinemanın diğer büyük ustaları arasında yer alan yapımcı-yönetmen Yılmaz Atadeniz, aktör-bestekâr Lami Ateş ve aktör Aytekin Akkaya ile de katılımları noktasındaki görüşmeler halen sürüyor. Bu sanatçıların çalışma programları elverdiği takdirde, anılan tarihler arasında onların da festivalde yer almaları sağlanacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder